Szélmalomharc

2021. április 6-án elmentem szerződést kötni a helyi szemétszállító céggel. Mivel jó román módra egyhelyen van a kasszával a szerződéskötéses ablak, mindig nagy sor van előtte, független a koronavírustól vagy az időjárástól. Annyi, hogy most mindenki kint áll szépen sorban. Azon gondolkodtam, hogy vajon ezek a vállalatvezetők pocsék menedzserek, vagy annyira szerették a kommunizmust, hogy arra vágynak, hogy a fiatalabb generáció is belekóstoljon az „aranykorba” s direkt hagyják, hogy sorok kígyózzanak a hivatalok előtt. Mindenesetre, volt időm megszámolni, 17-ik voltam a sorban. Fülhallgató a fejemen, Louis CK kiszivárgott New York-i stand up-ját hallgattam. Egyszer csak meglökték a könyökem.

– „Szőnyeget varrok át” – olvasom le a szájáról. Leveszem a füllhallgatót, ránézek kérdően, ő ismétli, mostmár fogja a könyököm:

– Să nu vă vaccinați!

Körbe néztem, vajon más is látja a nénit, vagy csak én hallucinálok AUR-osokat?! De ott volt, kedvesen nézett a szemembe, mint amikor nagymamám rám néz a konyhája végéből és próbál megszólítani, de felsorolja az egész fiú rokonságot: „Sanyi! Béla! Robika! Na melyik es vagy, Zsolti! Add ide, légy szíves a lajtorja mögül azt a vájlingot!”

– Sărămâna. – nyögöm ki végre.

– Să nu vă vaccinați căci deveniți roboțel!

Láttam én online sok kommenthuszár laposföld-hívőt, meg oltásellenes Gödény-bérencet, de nem gondoltam volna, hogy egy kedves nénike képében fogok először találkozni velük.

– Vă modifică genetica! – folytatta s mostmár húztam ki a kezem a fogásából, ami érthetetlenül erős volt, ráadásul úgy, hogy a könyökénél lógott egy rafia necc, ami eléggé kimozdította az egyensúlyából.

– Mulțumesc de îngrijorare, sănătate să aveți! – Gondoltam ezzel kívánok neki egy szépet, oszt békén hagy. Csak sajnos a sor még hosszú volt, jobb dolga a néninek nem volt és közben már támogató bólogatók is fordultak felénk.

– Vă modifică genetica și nu o să mai puteți rămâne gravidă!

Na tessék, beigazolódott a legnagyobb félelmem. Még jó, hogy ezt tudom, így már könnyű lesz dönteni. Mi jön még, nem ihatok többet sört?! Inkább felteszem a fülhallgatóm.

Meg se nyomom a play gombot, már jön a következő. Egy pillanatra gondoltam le sem veszem a fülest, úgy teszek, mintha nem látnám! De láttam elég jól, első perctől figyelte a beszélgetést, már akkor szemügyre vettem, amikor sorba álltam: sörhas, hasi tasi, szürke adibas tréningnaci és hepciás bajusz. Ránézek. Rám néz.

–  Én nem meggyőzni akarlak, de érdemes meghallgatni és elgondolkodni rajta!

Hát ez honnan tudja, hogy magyar vagyok?! Nem mindenkire emlékszek a kocsmakvízekről, de azért egy ilyen jelenség, ha megfordult volna ott, megismerném. Nem hagytam volna ki, hogy tegyek egy megjegyzést legalább magamban: pl., hogy csak akkor lenne igazi bajusza, ha hátulról is látszana, vagy hogy biztos több sört ivott a héten, mint ahány életfogytiglant kapott Macías Nguema, Egyenlítői Guinea exdiktátora. Hát akkor csak a hivatal marad. Onnan ismerhet.

– Jó napot! Köszönöm szépen az aggodalmat, de itt hiába koptatja a hangszálait, mert én már be vagyok oltva!

Na erre a fickó úgy meglepődött, mint apum minden február 1-én, amikor nem lesz vége a télnek Csíkban s csak addig volt tüzifa vásárolva. Aztán úgy csinált, mintha nem mondtam volna semmit, s folytatta:

– Nem ellened szól ez az egész, hanem mindenki védeni akar! Az tény, hogy ez a vírus nem csak úgy “lett”, hanem ez elő lett készítve és ez az egész járványhelyzet egy előre eltervezett forgatókönyv szerint zajlik, amire nagyon sok bizonyíték van…Ugyanakkor senki nem tudja, hogy mi van abban a vakcinában, akármi is lehet!

Ezt hallani egy olyan embertől, aki kb. egész életében párizsit evett, de nem akar oltásra menni, mert a vakcinában nem tudja mi van, valahogy hitelét vesztette.

– Egy dolog biztos, a chip-ek ára felment mióta oltanak! Véletlen? Nem hiszem. Nézd meg mennyibe kerül most egy laptop vagy egy tablet és mennyibe került két éve! Hiány van a piacon, nem tudnak annyit gyártani, hogy elég legyen mindenkibe!

A világ legszerencsétlenebb tengerésze már négy éve él egy szellemhajón Szuez partjainál. Mohammed Aishát 2017 óta egy bírósági ítélet a megfeneklett és elhagyatott MV Aman konténerszállító hajóhoz láncolta. Milyen jó dolga lehet! Ott biztos nem kell vakcínaelleneseket hallgatnia!

Aztán amikor láttam, hogy neki is kerülnek rajongói, gondoltam tovább állok. Szemben van egy pereces, megyek, eszek egy perecet s aztán amikor kicserélődnek az emberek visszatérek. Belefáradtam már az IQ nindzsák győzködésébe és jobb, ha lelépek mielőtt leOLTom őket s megveretem magam!

Kikérem a perecet s ahogy végignézett rajtam, a festett hajú, bajszos, Samantha nevű néni a perecek mögül, már mondta is:

– Nem beszélek a vejemmel már egy hete. Nekem génkezelt ismerős nem kell! Jobb, ha maga sem oltatja be magát! Kitiltják a családból!

Hát ez es április 1-én született? Mi ütött ma mindenkibe? Miért beszél nekem mindenki az oltásról? Olyan jóképű vagyok, hogy kár értem s meg akarnak menteni? Nem hinném. Mindenestre ez a Dallas szökevény, úgy meglepett, hogy csak annyit mondtam:

– Már kitiltottak. Tartsa meg az aprót. Kezi-csókolom.

– Hát, sajnálom, hogy ennyire hiszékeny vagy! Köszönöm! – búcsúzott.

Már nem volt hova mennem, az út széléről lestem, hogy mekkora a sor a Florisal-nál. Közben azon gondolkodtam, hogy ha fizetek az edzésért este, akkor én veszem a fáradtságot?! Hmm. Hmm. És azon is, hogy 2018-as PISA teszt eredményei alapján a 15 évesek körében a funkcionális analfabéták száma Romániában 44%. Ezek az emberek ha eddig nem tanultak meg szöveget értelmezni, ezután biztos nem fognak. Mennyi energia kell, hogy ezeket az embereket a csőbe húzd, esetleg az orruknál fogva vezesd az utcára, hogy tüntessenek a maszkok ellen és azt mond, hogy a vírus nem létezik, ezzel veszélybe sodorva az életüket? Hmm. Hmm.

Amíg belemerültem ezekbe a gondolatokba, a sor el is tűnt. Odasiettem hát. Mikor beértem az ablakhoz, megláttam magam tükörképét s akkor leesett: jaaaaaa, rajtam maradt a délelőttről az oltástól a VacciNation-ös pólóm.

Mostmár értem, miért engem akart mindenki “megmenteni”.

Oszd meg másokkal is:
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
Whatsapp
Share on linkedin
Linkedin

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.